SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Härnösands Gymnastikklubb
- Gymnastik för alla på alla nivåer

 
Policy för en trygg idrottsmiljö

Härnösands gymnastikklubb har nolltolerans mot all form av mobbning, kränkningar, hot, våld och övergrepp. Alla ska känna sig välkomna och det är därför inte acceptabelt att någon form av mobbning eller kränkande särbehandling av vare sig barn, ungdomar eller vuxna, föreningsmedlemmar eller gäster, förekommer.

 

Definitioner
Mobbad är en person som upprepade gånger och under viss tid blir utsatt för negativa handlingar från en eller flera personer. Den kan vara fysisk som slag och knuffar men även psykisk, som exempelvis elaka kommentarer, miner och utfrysning. Mobbning definieras och avgörs utifrån den utsattas upplevelser och inte av den som utsätter.

Kränkande behandling är när en person upplever sig kränkt vid enstaka tillfällen. En gång räcker för att räknas som kränkande behandling. Detta kan förekomma öppet som exempelvis glåpord eller dolt som till exempel blickar och miner.

Diskriminering är när en person behandlas sämre än någon annan på grund av t.ex. kön, etnicitet, funktionsvariation, ålder, hudfärg, inkomst, utseende, sexuell läggning och religiös eller politisk åsikt. Underförstått betyder det att det är något negativt för den utsatte.

 

Definition av trakasserier
Trakasserier är en form av diskriminering om det har samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Det gemensamma för trakasserier är att de gör att en person känner sig förolämpad, hotad, kränkt eller illa behandlad. Trakasserier är ett beteende som är ovälkommet. Det är den som är utsatt för trakasserier som avgör vad som är kränkande. Samma beteende kan uppfattas som trakasserier av en person medan en annan person inte alls behöver bli illa berörd.

 

Definition av sexuella övergrepp och sexuella trakasserier
Sexuella övergrepp och sexuella trakasserier eller bemötande av sexuell natur som kränker den utsattas värdighet och/eller personliga integritet räknas det som sexuella trakasserier. Ett exempel kan vara när en person blir utsatt för fysisk beröring, blickar eller kommentarer som personen ifråga själv upplever som kränkande. Det kan även vara icke-verbalt i form av sms eller liknande. Många fall av sexuella trakasserier är straffbara enligt paragraferna i sexualbrottslagstiftningen.

 

Definition av hot och våld
Till våld räknas alla handlingar mot annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker. Det kan också vara en handling som får en person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något som hen vill. Våld kan vara allt från exempelvis skojbråk och knuffar, misshandel men även verbala kränkningar och övergrepp kan falla in under begreppet.

 

Ledarens ansvar
Du som ledare har ett särskilt ansvar då det gäller att förebygga mobbning i din/dina grupper. Mobbningen döljs ofta eller maskeras som skoj. Därför är det viktigt att man stoppar både verbala och fysiska "skojbråk". Säg alltid till när du ser sånt eller hör elaka och dåliga kommentarer. Om du får svaret: "Vi bara skojar!" svara då t ex "Man skojar inte på det sättet"! Ser du någon som ofta är ensam kan det handla om utfrysning. Försök då att bry dig extra mycket om det barnet, ge roliga uppgifter så att barnet får högre status i gruppen och på så sätt blir mer attraktiv för de andra att umgås med. Även barn som har ett aggressivt beteende kan vara mobbade. De är aggressiva som ett slags skydd.

Mobbning och trakasserier och våld uppkommer oftast när barnen är ensamma. Se därför till att finnas i närheten av barnen, lämna dom inte ensamma mer än absolut nödvändigt. Sträva efter att alltid finnas inom hörhåll när gymnasterna byter om. Omklädningsrummen är vanliga ställen för kränkande behandling av olika slag. Ser du någon som ofta är ensam, blir utsatt för "skoj" eller om du bara hör talas om det, ta ett extra samtal med det barnet. Glöm inte att du som ledare är en förebild. Respektera barnens integritet i omklädningsrummet, men var samtidigt uppmärksam på vad som händer.

 

Registerutdrag
Enligt lag har en förening rätt att begära att den som ska arbeta med eller på annat sätt ha kontinuerlig och nära kontakt med barn ska uppvisa ett begränsat registerutdrag från Polisen. I detta registerutdrag går det att se om personen är dömd för något av våra allra grövsta brott: mord, dråp, grov misshandel, människorov, samtliga sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån. Att begära in dessa utdrag är en del av ett förebyggande arbete och något som är lika för alla, oavsett hur länge en person verkat i föreningen eller hur väl man känner varandra. Misstanke om brott polisanmäls omedelbart och personen stängs av under utredning efter polisanmälan. Alla som har förtroendeuppdrag eller anställning i föreningen ska visa utdrag ur belastningsregistret en gång vartannat år.

Föreningen tillämpar också en princip att det ska vara flera ledare per grupp och att inga träningar med barn genomförs med en ensam ledare på plats i träningslokalen.

  

Förebyggande arbete och handlingsplan
Som ett led i ett förebyggande arbete har Härnösands gymnastikklubb arbetat fram en värdegrund. En värdegrund genomsyrar hela föreningen och är en viktig del i att skapa en trygg idrott.

 

Vision: Gymnastik för alla på alla nivåer

 

Verksamhetsidé: HGK erbjuder gymnastik för alla som vill känna glädje genom rörelse, gemenskap och personlig utveckling.

 

Värdeord:

  • Glädje– Att känna glädje som gymnast, som ledare och som engagerad i föreningen.
  • Gemenskap– Att ha en tillåtande miljö där vi upplever och känner trygghet, kamratskap och lagkänsla.
  • Utveckling– Att skapa utmaning för personlig och idrottslig utveckling.

Under all aktivitet inom föreningen låter vi vår värdegrund genomsyra hur vi agerar. Vi för löpande dialog med våra aktiva och ledare för at bilda oss en uppfattning om deras mående och trivsel för att tidigt fånga upp något inte är som det ska.

 

Alla nya medlemmar i föreningen informeras om värdegrunden i vårt välkomstbrev samt vid föräldramöten.

 

Värdegrunden diskuteras också minst 1 gång per år på våra ledarträffar.

 

Följande bild sitter uppsatt i vårt förråd på Solenskolan för att påminna om värdegrunden vid varje träning.

 

 

Handlingsplan i fem steg – om något oönskat händer

  1. Vi skaffar en bild av läget. Vad har hänt? Vilka är inblandade? Är det akut säkrar vi miljön för den som är utsatt. Vi undviker att själva försöka utreda vad som hänt i det här steget. Om det blir ett polisärende är det viktigt att ingen i föreningen har påverkat inblandade personer. Om den utsatta är ett barn är det viktigt att tänka på följande:
    • Ta omedelbart kontakt med föräldrarna. Om problematiken misstänks finnas inom den utsattes familj ska socialtjänsten istället kontaktas.
    • Identifiera om kontakt med socialtjänst behövs för att stötta barnet.
    • Om förövaren finns i föreningen är det viktigt att tänka på följande:
    • Har förövaren ett förtroendeuppdrag i någon form, ska den personen ta ”time out” under eventuell utredning.
    • Är förövaren ett barn är föräldradialog mycket viktigt. Kan händelsen rubriceras som ett lagbrott – anmäl också till Socialtjänsten.
  1. Vi utreder om det är ett brott? Om ja, polisanmäl. Vid osäkerhet kontakta polisen för rådgivning.
    • Om det inte är ett lagbrott, undersök om det kan vara ett brott mot föreningen eller Riksidrottsförbundets stadgar. Om ja, anmäl till berört specialidrottsförbunds disciplinnämnd eller motsvarande.
    • Om det varken är ett lagbrott eller stadgebrott försöker vi reda ut vad som hänt och sedan följa resterande steg i handlingsplanen.
  2. Vi identifierar vilket behov av stöd som finns hos den utsatta, tränare, föreningsstyrelse, eventuellt andra inblandade och eventuell förövare.
  3. Vi identifierar vilka som behöver information om det som hänt samt vilken form av information det ska vara. Tänk på den personliga integriteten, alla behöver inte veta allt.
  4. Vi dokumenterar det som hänt på lämpligt sätt.
 
Följ oss på Instagram!